Krajský snem SDA v Prešove

09.05.2003 Celý región

Za účasti predsedu SDA Milana Ftáčnika sa cez víkend uskutočnil krajský snem SDA v Prešove. Delegáti z 11 okresov Prešovského kraja sa na ňom zaoberali doter...
Za účasti predsedu SDA Milana Ftáčnika sa cez víkend uskutočnil krajský snem SDA v Prešove. Delegáti z 11 okresov Prešovského kraja sa na ňom zaoberali doterajším pôsobením, ale hlavne prípravou na 1. snem SDA, ktorý sa uskutoční 24. 5. 2003 v Banskej Bystrici.

Najdiskutovanejšou otázkou bola integrácia ľavice na Slovensku. Krajský snem prijal stanovisko, v ktorom konštatuje, že jediná cesta je integrácia na báze spoločných cieľov a programu. Malo by ísť o nový politický subjekt so sociálnodemokratickou orientáciou s využitím poznatkov a skúseností z činnosti sociálnodemokratických a socialistických strán v Európe. Integráciu na báze niektorej zo súčasných ľavicových strán vidia ako nereálnu. Miesto nového ľavicového subjektu by malo byť medzi stredoľavým Smerom a krajne pravicovou KSS, s ktorou je integrácia nemožná. Cieľ svojej práce vidia hlavne v sociálnej oblasti a oblasti komunálnej a regionálnej politiky.

Za staronovú predsedníčku KR SDA bola zvolená Darina Kapráľová, komerčná právnička z Prešova, jej štatutárnym zástupcom a podpredsedom pre integráciu sa stal Peter Luterančík, pracovník kultúry z Prešova. Ďalšími podpredsedami sa stali Mária Ďurbová z Popradu, Ján Pencák z Humenného a Zdenka Hudáková z Prešova.
Krajský snem doporučil delegátom celorepublikového snemu presadzovať integráciu ľavice formou postupnej integrácie. Doporučil tiež za predsedu SDA Milana Ftáčnika.
 

Vyberte región